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This Circular is issued to clarify the provisions of Revenue Regulations (RR) No.
1-2018 on the computation of excise tax on mineral products. Specifically, it provides
guidance on the applicable foreign exchange rate pursuant to Revenue Memorandum
Circular (RMC) No. 12-2024, as well as the remedy available to taxpayers in case of
excess excise tax payments under Section 229 of the National Internal Revenue Code
(NIRC) of 1997, as amended.

Q1:  What is the official reference for determining the applicable foreign exchange rate
in computing excise tax?

Al:  The applicable foreign exchange rate for both provisional and final excise tax
computations shall be based on the official reference rates published by the Bankers
Association of the Philippines (BAP).

Q2:  Which foreign exchange rate shall be used for the provisional computation of excise
tax on exported mineral products?

A2:  The provisional computation of excise tax, required for the export permit application,
shall be based on the spot foreign exchange rate published by the Bankers Association
of the Philippines (BAP) as of the date of the export permit application.

Q3:  Which foreign exchange rate shall be used for the final computation of excise tax on
exported mineral products, as determined upon the final assay and issuance of the
final invoice?

A3:  The final excise tax computation, as adjusted upon the issuance .of the final assay
report and final invoice, shall be based on the weighted average foreign exchange rate
as of the date of shipment, as published by the Bankers Association of the Philippines
(BAP).

Q4.  When is a mineral product deemed shipped?

Ad: A mineral product shall be deemed shipped upon the issuance of the bill of lading,
which serves as the official document confirming its exportation.
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What is the prescribed deadline for issuing the final invoice for exported mineral
products?

The final invoice for exported mineral products shall be issued within Ninety (90) days
from the date of actual exportation, as indicated in the bill of lading, based on the
determined actual market value.

Which foreign exchange rate shall be used for the provisional computation of excise
tax on mineral products sold domestically (e.g., sales to a domestic corporation or a
resident foreign corporation engaged as a mineral processing plant) when the sale
is denominated in foreign currency?

The provisional computation of excise tax on mineral products sold domestically shall
be based on the spot foreign exchange rate published by the Bankers Association of
the Philippines (BAP) as of the date of the application for the permit to transport.

Which foreign exchange rate shall be used for the final computation of excise tax on
mineral products sold domestically (e.g., sales to a domestic corporation or a
resident foreign corporation engaged as a mineral processing plant) when the sale
is denominated in foreign currency?

The final computation of excise tax on mineral products sold domestically, as adjusted
upon the issuance of the final assay report, shall be based on the weighted average
foreign exchange rate as of the date of the final sales invoice, as published by the
Bankers Association of the Philippines (BAP).

What is the available remedy for a taxpayer in case of excess excise payment?

In cases where a taxpayer has overpaid excise tax as a result of foreign exchange
fluctuations (when the provisional computation exceeds the final computation), the
taxpayer may file a claim for refund pursuant to Section 229 of the National Internal
Revenue Code (NIRC) of 1997, as amended, and the applicable revenue regulations
issued by the Bureau of Internal Revenue (BIR).

What is the deadline for filing a claim for refund of excess excise tax payments?

Pursuant to Section 229 of the National Internal Revenue Code (NIRC) 0f 1997, as amended,
a taxpayer must file a claim for a refund of excess excise tax payments within two (2)
years from the date of payment. Such claims shall be subject to the documentary
requirements and procedures prescribed under existing laws and regulations.

All internal revenue officers and employees are hereby enjoined to give this Revenue

Memorandum Circular as wide publicity as possible.

-
~

P

SuncAl' OF INTERNAL REVENUE

RECOT DS MANAGEMENT DIVISI

y e

ON

4
Ll d

. )

MAY 08 2025

= =
e - /C"';\’@

A pr ™

Xav

S ACRIN UNIT-2 oon
\3 A TIME; _ 34

Page 2 of 2



